ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Τριαντάχρονη κυβερνητική αδιαφορία

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας ζητά την άμεση στέγαση της συλλογής

Σε αποθήκες παραμένει εδώ και 30 χρόνια και καταστρέφεται, λόγω της αδιαφορίας των αρμοδίων αρχών, μια σπάνια συλλογή από 288 έργα των σημαντικότερων δημιουργών της νεοελληνικής τέχνης.Πρόκειται για τη συλλογή της Πινακοθήκης Ιωαννίνων,η οποία δημιουργήθηκε το 1957 με πρωτοβουλία του σωματείου "Οι Φίλοι των Ιωαννίνων".Στη συνέχεια στεγάστηκε εφτά χρόνια σε κτίριο ιδιοκτησίας των αδελφών Μελά και έκτοτε παραμένει άστεγη.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση επισημαίνει και καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

"Πρέπει άμεσα να δοθεί μια οριστική λύση σ' αυτήν την περιπέτεια, πριν οι φθορές γίνουν ανεπανόρθωτες.Για το λόγο αυτό, όλες οι αρμόδιες αρχές πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση. Την ευθύνη του συντονισμού πρέπει να έχει το υπουργείο Πολιτισμού, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει τόσο η Αρχαιολογική Υπηρεσία, όσο και η Εθνική Πινακοθήκη".

"Εάν η πολιτεία δεν έχει τη βούληση να λύσει οριστικά το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να επιστραφούν τα έργα στους δικαιούχους τους. Στόχος είναι να διαφυλαχτούν τα έργα και να εκτίθενται μόνιμα σε ένα χώρο αξιοπρεπή, ώστε η Πινακοθήκη Ιωαννίνων να παίξει επιτέλους το ρόλο της, δηλαδή να παρουσιαστεί στο κοινό".

Αναφερόμενοι στην "οδύσσεια" της ανεύρεσης μόνιμης στέγης, σημειώνεται στην ανακοίνωση: "Οι "Φίλοι των Ιωαννίνων" δώρισαν τη συλλογή στο δημόσιο, με την προϋπόθεση να εκτεθεί στο υπό ανέγερση τότε, Αρχαιολογικό Μουσείο. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα εκτίθενται σε μία αίθουσα μόνο 25 έργα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στις αποθήκες, παραδομένα στη φθορά, λόγω έλλειψης χώρου".

"Για να δοθεί επιτέλους μια λύση σ' αυτήν την "οδύσσεια", πρέπει τα έργα ή να παραχωρηθούν στο Δήμο Ιωαννίνων ή να μεταβιβαστούν στην Εθνική Πινακοθήκη, με σκοπό να δημιουργηθεί παράρτημά της στα Γιάννενα.Αλλωστε η Εθνική Πινακοθήκη είναι ΝΠΔΔ και ο Ν. 1079/80 αρ. 2 αναφέρεται στη διάσωση και συντήρηση των καλλιτεχνικών θησαυρών, μέσω της δημιουργίας παραρτημάτων της σε άλλες εκτός της Αθήνας πόλεις. Οσο για το φλέγον ζήτημα της στέγης, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, κατά τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, στις 21/2/97, εξήγγειλε ότι παραχωρεί το κτίριο της παλιάς "Ζωσιμαίας Σχολής", ένα θαυμάσιο κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα".

Αφιέρωμα στον Καζαντζάκη

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ερυθραίας διοργανώνει, σήμερα (8μμ), στο αμφιθέατρο της Αγροτικής Τράπεζας,(Ελευθ. Βενιζέλου 154, πρώην ξενοδοχείο "Καστρί"), εκδήλωση μνήμης του Νίκου Καζαντζάκη.Θα μιλήσει ο πρώην υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκδότης των έργων του συγγραφέα, Πάτροκλος Σταύρου,με θέμα "Νίκος Καζαντζάκης διαχρονικός και επίκαιρος".Ο ιστορικός και κριτικός Τέχνης Ν. Γ. Μοσχονάς θα παρουσιάσει το χαρακτικό σύνολο του ζωγράφου Χρήστου Σανταμούρη "Ασκητική",εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του Καζαντζάκη.Σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης "Εποχές" θα λειτουργήσει έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ερυθραίας (Λουκή Ακρίτα 4) των χαλκογραφιών του Χρήστου Σανταμούρη.

Μουσικής συνέχεια

Μετά τις πετυχημένες παραστάσεις του στην Αθήνα, ο Νίκος Ξυδάκης φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη, στο κλαμπ του "Μύλου".Από τις 28 του Απρίλη έως τις 3 του Μάη, η συμπρωτεύουσα θα έχει την ευκαιρία να ακούσει από κοντά και να συμμετέχει,στην ξεχωριστή μυσταγωγική ατμόσφαιρα της μουσικής του δημιουργού. Τον Ν. Ξυδάκη πλαισιώνουν οι μουσικοί: Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Μίμης Ντούτσουλης, Θέμης Συμβουλόπουλος, Κώστας Χατζόπουλος, Πάνος Δημητρακόπουλος, Φώτης Μυλωνάς κ. ά. Στο τραγούδι συμμετέχουν ακόμη οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δώρα Μασκλαβάνου.

  • Παράταση μέχρι τις 10 του Μάη πήραν οι παραστάσεις του Τζίμη Πανούση στο "Μύλο".Μαζί του το ηλεκτρονικό κουαρτέτο με τους Σπύρο Πάζιο, Ηλία Αχλαδιώτη, Βασίλη Γκίνο, Αλέκο Παρασκευόπουλο.Στην "Αποθήκη του Μύλου" σήμερα (10.30μμ), φιλοξενείται μια ξεχωριστή μουσική παράσταση, με τίτλο "Μελωδίας Πορφύρα".Την επιλογή των τραγουδιών έχει ο Κώστας Πρατσινάκης και των βυζαντινών ύμνων ο Δημήτρης Πρατσινάκης,οι οποίοι θα αποδώσουν τα σολιστικά μέρη με τη συνοδεία πενταμελούς βυζαντινής χορωδίας και λαϊκής ορχήστρας.
  • Στο "Μπαράκι του Βασίλη" (Ζωοδόχου Πηγής 98), τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή (11μμ), οι "Συνήθεις ύποπτοι" θα παρουσιάσουν δικά τους τραγούδια από το δίσκο "Μέρες αδέσποτες".
Παιδεία και μετάφραση

Στα πλαίσια του Δ κύκλου των ομιλιών με θέμα "Παιδεία και μετάφραση",που διοργανώνει το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48), στις 6/5 (7.30μμ), ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αλκης Αγγέλου θα αναφερθεί στις "Μεταφραστικές απουσίες".Στις 13/5 η Αννι Ταμπάκη θα μιλήσει με θέμα: "Το ζήτημα των μεταφράσεων στο νεοελληνικό διαφωτισμό".Στις 20/5 ο Κυριάκος Κασίνης θα αναφερθεί στο θέμα Η γεωγραφία των εκδόσεων της μεταφρασμένης στα ελληνικά λογοτεχνίας και η μαρτυρία των τόπων, 18ος - 20ός αιώνας".Τέλος, στις 27/5 η Σόνια Ιλίνσκαγια θα μιλήσει με θέμα "Ελληνες μαντατοφόροι της ρώσικης λογοτεχνίας".Είσοδος ελεύθερη.

ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον πρόωρα χαμένο Μάριο Χάκα,με την ευκαιρία των 25 χρόνων από το θάνατό του, κυκλοφόρησε το 36ο τεύχος του τριμηνιαίου περιοδικού "Ομπρέλα".Για τον Χάκα γράφουν μεταξύ άλλων οι: Κωσταβάρας, Απέργης, Παναγουλόπουλος, Μαρκίδης, Καραμβάλης, Λάγκε, Σ. Χάκας, Γλυκοφρύδη, Κακουλίδης, Λεντάκης. Υπάρχουν και ανέκδοτα κείμενα του Μ. Χάκα. Το τεύχος περιλαμβάνει ύλη για τα Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1996, τον Μπερτολούτσι κ.ά.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ πρόσφατη γενική συνέλευση της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, ως μέλη του ΔΣ εκλέχθηκαν οι παρακάτω: Κ.Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Π. Παναγιωτούνης (αντιπρόεδρος), Γ. Κάρτερ (γενικός γραμματέας), Ν. Φένεκ - Μικελίδης (αναπληρωτής γ. γραμματέας), Γ. Παναγουλόπουλος (ταμίας), Κ. Ρωμανού (αναπληρωτής ταμίας), Α. Λάβδας (έφορος).

  • ΝΕΑΡΟΙ Ελληνες μουσικοί βραβεύτηκαν σε διεθνή διαγωνισμό στη Μόσχα, στα πλαίσια του γιορτασμού των 850 χρόνων από την ίδρυση της Μόσχας. Συμμετείχαν παιδιά και νέοι, σε όλα τα όργανα κλασικής και παραδοσιακής μουσικής. Στο διαγωνισμό για παιδιά, τη χώρα μας εκπροσώπησε η οχτάχρονη Ελλη Παπαγρηγορίου,μαθήτρια του Ωδείου Ατενέουμ (βιολί), στην τάξη του Βλαντισλάβ Χαλάψη,αποσπώντας το 3ο βραβείο. Στο διαγωνισμό για νέους, το 2ο βραβείο πήρε ο 20χρονος βιολιστής Αλέξανδρος Χαλάψης.
  • ΟΜΑΔΙΚΗ έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, με θέμα την ανθρώπινη φιγούρα, παρουσιάζεται στο Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας (Τοσίτσα 17). Εκτίθενται έργα των: Δ. Βάρσου, Σ. Δεληγιαννάκη, Ε. Καλκάνη, Π. Κουφοβασίλη, Δ. Μηλιώτη, Χρ. Μπαλαμπανίδη, Θ. Πάντου, Κ. Περράκη, Α. Τσανάκα κ.ά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 τουΜάη.
Ευρωθεατρική μαθητική συνάντηση

Με εκπαιδευτική εκδρομή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά όλοι οι μαθητές σχολείων από 14 ευρωπαϊκές χώρες, έκλεισαν την περασμένη Παρασκευή οι εκδηλώσεις της Α Ευρωπαϊκής Συνάντησης Μαθητικού Θεάτρου. Αφού ξεναγήθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο και στο χώρο των ανασκαφών, μεικτές ομάδες από όλες τις χώρες παρουσίασαν αυτοσχεδιασμούς.

Τις παραστάσεις παρακολούθησαν και αρκετοί από τους Ελληνες και ξένους ομιλητές του συνεδρίου για το "Θέατρο στο Σχολείο", που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Α Ευρωπαϊκής Συνάντησης Μαθητικού Θεάτρου, οι οποίοι έλαβαν μέρος και στην αξιολόγηση που ακολούθησε. Τη συνάντηση οργάνωσαν από κοινού η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία) και το "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν", σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ελληνική στην αγγλική

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Συντονιστικό Κέντρο Ελληνισμού παρουσίασαν, πρόσφατα, ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό έργο. Πρόκειται για το τετράτομο (3.500 σελ.) λεξικογραφικό έργο του συγγραφέα από τη Θεσσαλονίκη Αριστείδη Κωνσταντινίδη,το οποίο περιλαμβάνει εκατόν πενήντα και πλέον χιλιάδες ελληνικές λέξεις που περιέχει η αγγλική γλώσσα και η διεθνής επιστημονική ορολογία και καταρτίστηκε με βάση τα εγκυρότερα αγγλικά και αμερικανικά λεξικά.

Το λεξικό περιλαμβάνει όλες τις αμιγείς ελληνικές λέξεις που υπάρχουν στην αγγλική γλώσσα και την επιστημονική ορολογία. Ολα τα κύρια ονόματα ανδρών και γυναικών ελληνικής προέλευσης. Ολες τις παροιμιώδεις φράσεις και εκφράσεις που έχουν ληφθεί από την ελληνική γλώσσα. Ολες τις λέξεις που έχουν υιοθετηθεί απευθείας από τους Ομηρο, Ησίοδο, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Ηρόδοτο, Ιπποκράτη, Θουκυδίδη, Γαληνό, με σημειώσεις για την εποχή πρωτοεμφάνισής τους στην αγγλική. Τέλος τη μεταγραφή του ελληνικού αλφαβήτου και της ελληνικής γραμματικής.

Διαγωνισμός ποίησης

Το ΕΜΠ,σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων,προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα: "Βασανιστήρια. Ο πέτρινος κόσμος των ισχυρών σ' έναν κόσμο που ελπίζει στην ειρήνη, τον πολιτισμό και επιζητά το ανθρώπινο πρόσωπό του".Ο διαγωνισμός διαιρείται σε δύο κατηγορίες, ανεξάρτητες ως προς την κρίση και τα βραβεία. Στην πρώτη κατηγορία μπορούν να διαγωνιστούν μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στη δεύτερη υποψήφιοι από 18 ετών και άνω. Τα ποιήματα θα υποβληθούν με ψευδώνυμο σε 8 αντίτυπα. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 31/5. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 7721.809, 3604.967, 3646.807.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ